Topatleter mod racisme

Topatleter går nu ind i kampen mod racisme. I spidsen står Baltimore Ravens

Topatleter mod racisme er er en voksende bevægelse, og flere og flere melder sig under fanen efter USA i sidste weekend oplevede endnu en sag om politivold, da 29-årige Jacob Blake i Kenosha, Wisconsin blev skudt syv gange i ryggen. Det er fortsat ikke helt klart, hvad der er foregået, men selve skudepisoden er dog optaget på video. Men som det lyder lige nu, så blev politiet kaldt ud til en privat adresse, efter at en kvinde ringede til alarmcentralen og oplyste, at hendes mandlige kæreste var dukket op på adressen og ikke burde være der. Ifølge alarmcentralen, der giver oplysningerne videre til betjentene, er kvinden, der har ringet, dog ikke samarbejdsvillig og afviser at give flere informationer, skriver CNN.

Da politiet dukker op på adressen forsøger betjente at anholde Blake og bruger uden held en strømpistol mod ham. Ifølge politiet går han derefter hen mod sin bil og åbner fordøren og læner sig ind mod forsædet. Og så er det, at en betjent følger efter, holder ham fast i trøjen og skyder Blake syv gange i ryggen. Hans tre sønner sidder på bagsædet.

Efterfølgende har politiet oplyst, at Blake siden maj 2020 har været sigtet for at have begået seksuelt overgreb mod en kvinde for derefter at stjæle hendes kreditkort og bilnøgler. Sagen har endnu ikke været for retten. Men det er meget uvist, om politiet kendte til det, da de ankom til adressen. Ligesom betjentene formentlig ikke vidste, hvad Blake overhovedet skulle arresteres for.  

Blake er blevet opereret og har været i kritisk tilstand, han er lam fra livet og ned, lægerne kan endnu ikke udtale sig, om det vil blive permanent. Alligevel lå han i håndjern de første dage på hospitalet, hvilket ingen rigtig har kunnet forklare.

Fløften har lydt

I Kenosha har der været mange optøjer og demonstrationer siden skyderiet sidste weekend, og sagen har selvfølgelig sendt chokbølger gennem resten af landet. NBA (basketball) boykottede at træne i ugens løb og mange af NFL (football) klubberne har nu meldt sig ind i kampen.

En af de klubber, som for alvor er gået på banen mod social uretfærdighed og racisme, er Baltimore Ravens. Jeg er faktisk stolt over, at det har været vores families NFL-hold i mange år. Klubben holdt i torsdags et fire timer langt spillermøde, hvor de åbent diskuterede sig frem til det ’statement’, klubben senere udsendte som deres officielle bud på, hvordan USA som land skal komme videre og gå ind i en fremtid, hvor social uretfærdighed bliver nedkæmpet. Det er en konkret plan med konkrete initiativer, og de peger specifikt på, hvilke nye love og regler de ønsker at støtte.

Cheftræner John Harbaugh stod i spidsen for spillermødet og har udtalt:

”At være en del af et fodboldhold er en unik ting. Et fodboldhold kommer fra mange forskellige steder, racer og religioner med mange forskellige perspektiver. Alligevel står holdet sammen og arbejder på at finde sammenhold og en fælles forståelse. Jeg var overrasket over, hvor udkørte vi alle var efter mødet. Mange virkelig interessante, dybe, eftertænksomme og udfordrende ting blev sagt frem og tilbage. Men vi holder af hinanden og alt blev sagt i respekt, og vi lærte en masse. Vi kommer ikke til at forandre verden overnight, men vi kan starte med vores egen. Jeg tror, det er dét, spillerne prøver”.

Cheftræner John Harbaugh, Baltimore Ravens

Baltimore Ravens peger på syv initiativer og indsatser, som de vil bruge deres platform til at drive igennem. Bl.a. ønsker de, at politibetjentene bag drabet tidligere i år på Breonna Taylor og skydningen af Jacob Blake bliver arresteret og tiltalt.

Mange andre NFL klubber i USA er gået ind i kampen og meldt sig under fanen, der skal lede mod større social retfærdighed. Flere hold har i forbindelse med træning stået i armlås og holdt et minuts stilhed for at vise deres respekt til Jacob Blake og hans familie. Ligesom mange spillere på sociale medier har meldt ud, der skal ske forandringer nu.

De vil drive forandringen

I mange år har sportens verden forholdt sig tavs og med vilje ikke deltaget i offentlige debatter af den her art. Men Colin Kaepernick startede en bølge for tre år siden ved at knæle inden kampstart i protest mod politivold, og i år er mange fulgt med og nu melder mange klubber entydigt ud, at de ønsker at være med til at skabe forandring.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er en udvikling, der for alvor kan få betydning. Mange af disse fodboldspillere er store stjerner. Med 100.000 tilskuere til kampene og i øvrigt USA’s største sport, har de enorm indflydelse. Mange af spillerne har fortsat en rolle i deres lokalsamfund, og her kan de påvirke mange mennesker. NBA (basketball) melder ud om samme tanker, så modstanden mod situationen er voksende, og den vil folde sig ud i store dele af sportens verden i USA. Og der er hårdt brug for det. Det er et land med en meget lang historie med racisme af omfattende karakter.

Historien kan ikke omskrives, men forandringerne er nødvendige nu, og jeg har personligt stor respekt for, at Baltimore Ravens og alle de andre hold nu melder sig ind i kampen! Ligesom de for alvor giver håb om forandring. For det er trods alt mennesker med en for vild vindermentalitet!

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her