Misundelsesstrejke

Sammenligninger fører sjældent noget godt med sig, medmindre det lige er isoleret til, hvilken bil man vil købe. Men det ligger åbenbart i den menneskelige natur at sammenligne – opad. For hvem gider sammenligne sig selv med nogle, der så tydeligt er mange niveauer under i såvel udseende, intelligens, charme og personlighed? Næh det må gå opad mod uanede højder. Og det er så her den lille skrækkelige misundelse helt spontant melder sig på banen for ikke at nævne den knusende skuffelse, når du indser, det er en urealistisk stræben.

Så hverken sammenligninger – eller misundelse – er vejen til fredfyldt lykke og accept af sig selv. Som menneske. Eller som offentligt, aflønnet sygeplejerske.

For lige nu lyder sygeplejerskernes krav om højere løn som misundelse. De er simpelthen vågnet op en morgen og er kommet i tanke om, at de helt sammenlignelige skolelærere tjener mere end dem, ergo skal de naturligvis have det samme. Mindst. De kunne også sammenligne sig med andre tilsvarende faggrupper som fx socialrådgivere eller pædagoger, men det giver selvfølgelig ingen mening, for de får lavere løn end sygeplejerskerne.

Samtidig afslører sygeplejerskernes strejke og lønkrav også hele den offentlige sektors mentalitet. For hvis vi lige springer et kort øjeblik ud i det private erhvervsliv, er der mange mennesker, endda med helt ens uddannelser, der ikke får det samme i løn. Også i kvindedominerede fag. En frisør i en lille salon i Vejby får ikke det samme i løn som i en stor salon i København. Ups. Ligesom der er arbejdsløse akademikere. Der er butikschefer med mange års erfaring og en butiksuddannelse, der får lavere løn. Ligesom rigtig mange akademikere har en langt lavere startløn end mange offentlige faggrupper som skolelærere og sygeplejersker.

Sygeplejerskerne mener, at deres løn er ”urimelig lav” og kan slet ikke genkende de tal, der har været fremme. Med andre ord de læser ikke deres egne lønsedler. Uden at gå nærmere ind i den diskussion, så forholder det sådan, at en ikke-ledende sygeplejerske i 2020 i gennemsnit fik 40.656 kr. i løn om måneden inklusive pension, alle tillæg og særydelser, men uden overarbejde. Det ville jeg nu ikke kalde en lommepenge-løn. Tværtimod er det tæt på at være en hån mod andre faggrupper, der tjener mindre. Pædagoger har en tilsvarende uddannelse (professionsbachelor) og tjener noget mindre – de får naturligvis heller ikke genetillæg for skæve arbejdstider. Men det burde de måske have for støjniveauet og massevis af daglige bleskift…

Kløften vokser

Flere har også peget på, at sygeplejerskerne har ydet en stor indsats under coronaen. Ja, det har de uden tvivl. Og tak for det. Men det er altså deres job at passe syge mennesker. De kunne også under pandemien vælge at glæde sig over, at de havde fuld jobsikkerhed og fik deres løn hver eneste måned i modsætning til mange i de liberale erhverv. De går heller ikke konkurs om en måned, fordi nedlukningerne fjernede deres levegrundlag. Ligesom de får ekstra løn for hver eneste times overarbejde i modsætning til mange, mange andre steder.

Så hvis sygeplejersker – og andre offentligt ansatte – kræver mere i løn, så er der en oplagt mulighed. Vi kunne lade markedskræfter være med til at regulere det offentlige arbejdsmarked. Dansk Sygeplejeråd peger bl.a. på, at  der vil opstå mangel på sygeplejersker, fordi de enten flygter fra det offentlige eller ikke uddanner sig. Faget er truet pga. lav løn og dårlige arbejdsvilkår. Jamen, hvis det sker, så vil lønreguleringen ske helt naturligt og blive et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Ligesom de bedste kan blive belønnet, og de dårligste kan blive fyret.

Strejker handler altid om at vinde opbakning og offentlig sympati. Og næsten halvdelen af danskerne støtter dem, måske fordi kønskortet er spillet, men i min verden holder argumentationen ikke. Du kan ikke basere et lønkrav på, at andre tjener mere. Hvis du uddanner dig til professionsbachelor, så kender du vilkårene både som lærer, pædagog og sygeplejerske. Der er børn involveret, larm og råb dagen lang. Du arbejder med syge mennesker og risikerer natarbejde og tage blodprøver juleaften. For de flestes vedkommende vil det være ansættelser i den offentlige sektor. Du bliver formentlig ikke milliardær. Men du har selv valgt det, og ændrer du mening, har du frihed til at skifte. At det er fag, som vi er heldige, at så mange ønsker at arbejde i, er noget helt andet.

Foreløbigt er 6204 ambulante besøg og  1700 operationer udskudt, fordi sygeplejerskerne strejker. Men det måske mest alvorlige er, at det udstiller både forskellene og den enorme kløft, der er ved at blive bygget mellem den offentlige sektor og det private erhvervsliv. Hvis jeg havde sagt til min gamle chef på reklamebureauet, at min løn var urimelig lav, og hans svar var at give mig et par procent mere, og jeg så var gået i strejke. Tja, så ville han enten have sendt mig hjem med et brev til mine forældre om uacceptabel, forkælet adfærd eller have peget på døren.

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her