Statsminister for 25,9 % af befolkningen + børnene

Statsminister for 25,9% af befolkningen er nok i underkanten...

Statsminister for 25,9 % af befolkningen og sådan mere eller mindre ligeglad med resten. Hvad kalder man den slags? Joe Biden sagde som en af de allerførste ting, da han tiltrådte, at hans mål er at være præsident for alle amerikanere – både demokrater og republikanere. Jeg ville ønske, at Mette Frederiksen kunne have samme målsætning, selvom det muligvis er smukt, når danskere sidder i sofaen og peger fingre af splittelsen i USA, mens de fryder sig over fællesskabet og samfundssindet i Danmark. Splittelsen er bare godt i gang med at ske lige her midt i Samsøkartofler, æblekage og andesteg (det er jo Mortens aften!).

Lad os lige kigge et øjeblik ud i det private erhvervsliv og forestille os, at en hæderkronet virksomhed som fx Novo Nordisk – de er trods alt ekstra tiltalende med deres store bidrag af coronatelte – kun interesserede sig for ¼ af deres 43.500 ansatte. Det ville betyde, at 32.625 trofaste medarbejdere, der hver morgen stod op for samvittighedsfuldt at passe deres arbejde, aldrig ville blive tilgodeset af ledelsen. Okay, de ville naturligvis få deres månedlige løncheck, kunne tage en kop kaffe i køkkenet og have en plads i kantinen, men når det drejede sig om særlige ønsker som fx en fridag, fordi de skulle til Jylland og fejre mormor Ellas 100 års fødselsdag, ville de aldrig få svar. Mens de øvrige 10.875 medarbejdere kunne forfatte ønskesedler, som var hver dag juleaften.

Nu har regeringen så fremlagt deres corona-redningspakke, der baserer sig på tre initiativer til at sætte fut i dansk økonomi. Hold da op en ”raket”. Et af initiativerne er, vi kan få større håndværkerfradrag – loftet for håndværkerydelser hæves fra 12.800 kr. til 25.000 kr. Nu kommer mit præmie spørgsmål – hvem kender en håndværker, der ikke har travlt? Så vidt jeg ved, så har stort set samtlige håndværkere så travlt, at de dårligt gider tage telefonen eller overhovedet dukke op til aftaler. Jeg kan i hvert fald komme i tanke om adskillige andre erhverv, der bløder noget mere.

Men Mette Frederiksen er Statsminister for 25,9% af befolkningen. Og det kan godt undre, at det kan lade sig gøre i et velfunderet demokrati at være så enerådig. Epidemiloven er naturligvis den store traktor, men regeringens popularitet for håndteringen af coronakrisen har været så stor, at ingen partier på Christiansborg tør tage et valg nu. Og da slet ikke de radikale, som er så godt som amputeret. Grøn omstilling er derfor aflivet, regeringen har aldrig lagt skjul på, de er røde, før de er grønne. I øvrigt er det ejendommeligt så ofte ordet magtmisbrug er blevet brugt i forbindelse med alle sexisme sagerne. Måske det er tid til et sprogeftersyn. For det er altså ikke magtmisbrug at være Overborgmester og slikke Anette Heick i øret. Det er bare ulækkert.

Mink fadæsen

Magtmisbrug er i en helt anden vægtklasse, og vi ser det foran os hele tiden – og med en kvinde i spidsen. Politisk flertal er sådan lidt fortidsagtigt, og magtbeføjelserne har ikke været så store siden 2. verdenskrig. Og regeringen går ikke stille med det. Det kræver da også en vis portion selvfedme, hvis man kort efter et pressemøde, hvor hele Nordjylland lukkes ned sammen med et helt erhverv, poster et billede af sig selv på Facebook. Det er godt nok sådan et gæv-frisk-type-i-al-slags-vejr-nordjyde foto med en direkte opfordring til at like og dele billedet som opbakning til Nordjylland. Hvordan fanden skal nordjyderne have gavn af, at Mette Frederiksen i pels (mink?????) får mange likes på Facebook? Men jeg forstår åbenbart ingenting, for billedet er faktisk delt 5000 gange. Men det er jo så også 25,9% af befolkningen, der har stemt på Socialdemokratiet.

Lige nu er jeg næppe den eneste, der sidder med en nagende mistanke om, at magten er steget regeringen til hovedet og sat sig permanent fast. Tacklingen af mink situationen vidner om første skridt mod reel magtmisbrug. Samtlige minkavlere er blevet påbudt at aflive deres dyr inden den 16. november 2020. Man glemte bare at nævne, der faktisk ikke er et lovligt grundlag for det påbud i forhold til minkfarme uden for sikkerhedszonen. Derfor arbejder de i hast på at få vedtaget en hastelov, der skal give dem hjemmel til at få samtlige danske mink slået ned – syge og raske. Dog har de borgerlige partier nægtet at haste den lov igennem, men vil have tid til at undersøge nødvendigheden af at slå samtlige mink ned. Derudover er Fødevarestyrelsen anmeldt for dyremishandling.

På et eller andet tidspunkt skulle den enerådige stil nemlig slå fejl. Store magtbeføjelser fører meget ofte til magtmisbrug – og magtmisbrug er altså i sproglig familie med diktatur. Alligevel undrer det mig meget, at regeringen ikke møder større modstand. For det ene øjeblik bliver der råbt og skreget om mænds magtmisbrug, vi har talt #metoo i flere måneder, og diverse mange kvinder har skrevet under på erklæringer og breve og slagtet adskillige mænd midt i rampelyset. Ytringsfrihed er noget, vi er varme tilhængere af og ja så varme, at Muhammed tegninger skal ned i folkeskolen og Charlie Hebdo skal medvirke i en annoncekampagne. Vi er parate til at forsvare ytringsfriheden med blod og tårer, fordi den er en grundpille i ethvert demokrati. På samme tid accepterer flertallet, at vi har en regering, der kører solo med enorme magtbeføjelser i coronabekæmpelsen, de kan gennemføre restriktioner og indgreb uden modstand og politisk flertal. Vi accepterer pressemøder, hvor journalister ikke har mulighed for at stille spørgsmål – senest i sidste uge.

Det er total principforvirring eller bare mangel på principper. Sagen er, at der i kølvandet på regeringens enerådige stil og magtdemonstration vil opstå en væsentlig større splittelse i vores samfund. Og der vil være masser at slås om, når vi en dag kommer ud på den anden side af corona krisen, og de mange milliarder skal hentes hjem. Spørgsmålet er, hvem der skal samle regningen op? Mors egne eller ”stedbørnene”? Vi skulle jo nødig ende i en Kain og Abel.

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her