Er kosttilskud en god ting?

portræt, koreansk kvinde, solbriller
Er kosttilskud godt? Jeg er ikke så sikker.

Om kosttilskud er en god ting, kan jeg godt være lidt i tvivl om. Selvfølgelig findes der en lang række tilskud, som kan være super gode og i særlige situationer også nødvendige. Men især når det gælder de berømte antioxidanter er jeg meget forsigtig og tager dem aldrig som tilskud, men sikrer mig at få det dem gennem min kost. Det er én af de ting, jeg lærte, da jeg var syg. Og som jeg vil holde fast i resten af mit liv – eller til det modsatte er entydigt bevist.

Antioxidanter (C vitamin, E vitamin, betakaroten, selen, plantefenoler) er i årevis udråbt til den store, forkromede løsning på rigtig mange sundhedsproblemer. Endda kræft. Mange mennesker guffer dem dagligt som tilskud, hvilket ikke er så mærkeligt, da der bliver postet milliarder i markedsføringen. Forskere har flere gange påpeget bivirkninger, men har svært ved at trænge igennem med deres budskaber.

Jeg vil derfor forsøge her at dele min viden med jer. Jeg er ikke forsker eller ekspert, men jeg har sat mig ret godt ind i det. Og det var ikke for sjov eller af ren interesse, jeg pludselig fik lyst til at pløje mig igennem utallige studier og mange, videnskabelige artikler om det emne. Det startede naturligvis, da jeg var syg. Inden jeg begyndte min efterbehandling af brystkræft, fik jeg nemlig at vide på hospitalet, at jeg ikke måtte tage andre tilskud end kalk og en multivitamin pille – og i særdeleshed ikke antioxidanter. Det skyldes ganske enkelt, at man ved, det forstyrrer både kemoterapi og strålebehandling.

Ret enkelt forklaret, så kan antioxidanterne være med til at beskytte kræftcellerne (så behandlingen ikke vil have fuld effekt). Der var selvfølgelig ingen tvivl (jeg har i forvejen aldrig været så naturmedicin-helse-agtig eller tilbøjelig til at dosere min egen kur), så jeg afholdt mig fra alt, hvad der kunne minde om det. Better safe than sorry ;). Men det fik mig også til at undre mig. Jeg har læst og hørt om antioxidanter i årevis, så det kom som noget af en overraskelse for mig, at jeg ikke måtte tage den slags. Så derfor gik jeg i gang med et større hjemmestudie for at forstå det bedre.

En stor holdningsændring

Det er vigtigt at understrege her, at vi taler om kosttilskud, der indeholder antioxidanter – altså ikke om de, du kan få helt naturligt gennem din mad. Mange studier har vist, at effekten faktisk ikke er som hidtil antaget. Mange sundhedsfaglige og ernæringseksperter tror nemlig, at antioxidanter kan forebygge kræft.

“Der findes ikke troværdig evidens, der understøtter, at antioxidanter i form af kosttilskud har en positiv effekt på den generelle sundhedstilstand – eller på kræftforebyggelse”, har Michael Goodman, der er epidemiolog og kræftforsker ved Rollins School of Public Health, Emory University i USA, udtalt ved flere lejligheder. Og den konklusion er han ikke er alene om.

Nu sætter ny forskning nemlig gang i en videnskablig holdningsændring. Ikke nok med, at antioxidanter i form af kosttilskud eller i hudpleje ikke er kræftforebyggende, det lader også til, at de får visse typer kræft til at blive mere aggressive. To af de største kliniske forsøg, som skulle afprøve antioxidanternes rolle i kræftforebyggelse, blev afbrudt, da patienterne, der modtog antioxidanter, begyndte at udvikle kræft i et påfaldende hurtigere tempo end kontrolgrupperne.

Der er lavet mange tilsvarende undersøgelser – både på mennesker og dyr – inden for netop sammenhængen mellem kræft og antioxidanter som kosttilskud. Mange forskere er enige om at kunne bevise en direkte forbindelse mellem antioxidanter og en skadelig effekt på udviklingen af kræft. Mange er også enige om, at deres resultater bliver ignoreret, fordi de er oppe mod en industri, der tjener så mange penge på at sælge og markedsføre netop antioxidanter i kosttilskud og hudpleje, at det er umuligt at trænge igennem. Selv som forsker. Og selv med videnskabelige studier.

NAC og E-vitamin er de mest almindelige antioxidanter i kosttilskud. Derudover er E-vitamin meget almindeligt i hudplejeprodukter og solcreme. Derfor var det oplagt for et svensk forskerteam at kigge nærmere på hudkræft, som over hele verden er kraftigt stigende i både forekomst og dødelighed. Samtidig bliver forskellige former for hudkræft hyppigt udsat for ekstra antioxidanter – som for eksempel E-vitamin – i solcreme. Det viste sig, at når mus og menneskeceller med hudkræft blev udsat for antioxidanter, begyndte kræften at sprede sig dobbelt så hurtigt i forhold til kontrolgruppen. Der er flere forskere, der peger på “ironien” i de enorme mængder solcreme på markedet med netop E-vitamin, når man faktisk videnskabeligt er ret sikre på sammenhængen til hudkræft. Der er også mange, der mener, det kan være årsagen til, at tilfældene af hudkræft har været så kraftigt stigende gennem mange år.

Jeg kan her tilføje, at jeg som en del af min ingen-antioxidanter-kampagne selvfølgelig heller ikke ville have creme af nogen form med E-vitamin. Og det er svært at finde. Hvad angår solcreme er det næsten umuligt, og dagcreme er også svært at finde uden. Man skal i hvert fald lede længe – og virkelig nærlæse indholdet.

Vær lidt forsigtig

Et naturligt spørgsmål ovenpå den her smøre er selvfølgelig, kan raske mennesker spise antioxidanter som kosttilskud uden skadelige virkninger? Langt de fleste studier viser en ret omfattende udvikling i kræften, hvis du har den i kroppen. Mens det fortsat er diskuteret blandt forskere, hvad betydningen er, hvis du er rask. Den svenske kræftforsker Bergö mener ikke, det er godt for nogen alene fordi, det er meget svært at sige, at et menneske er fuldstændigt frit for kræft. Ved at tage antioxidanter som kosttilskud kan du uden at vide accelerere udviklingen.

Mange forskere anbefaler derfor, at man generelt er forsigtig med kosttilskud med antioxidanter, og der er alligevel ingen dokumentation for, at kosttilskud med antioxidanter er godt for nogen – hverken syge eller raske.

Jeg har af disse grunde valgt det helt fra – også, da jeg var færdig i behandling. Jeg er så selvfølgelig i en anden risikogruppe end de fleste mennesker, men selv uden at have haft kræft og hvis jeg havde læst disse studier, ville jeg vælge det fra. Både i hudplejeprodukter og som kosttilskud. For læren er også, at kosttilskud helt generelt opfører sig anderledes end den ægte vare. Der er tale om en større kemisk proces, der bliver igangsat, når vi spiser et eller andet – den proces kan aldrig gentages i en pille. Du kan godt tage C-vitaminet ud af en citron og klemme i en pille, men når du får ægte citron, får du også en række andre ting, som arbejder sammen i processen med at fordøje og optage. Det kan ændre stoffernes karakter – selve samspillet. Hvis jeg skal forklare det lidt nemt ;).

Jeg tror – lidt ligesom med motion – ikke, der er nemme genveje til et sundt liv. Og ja, det ville være nemt for mange, hvis de kunne kvæle dagens ration af grønt med en pille, men sådan er det bare ikke rigtig. Jeg tror, det bedste man kan gøre er at spise sundt og varieret og gennem kosten få alle de nødvendige vitaminer, mineraler og antioxidanter. Men det er selvfølgelig en individuel sag, hvad man tror er rigtigt og forkert. Der er uenighed blandt forskere, når vi taler kosttilskud med antioxidanter til raske mennesker, men jeg behøver ikke så meget mere information for at vælge det fra. Hvorfor tage chancen med noget, hvor der ikke engang er evidens for de gode effekter?

Evigt liv findes jo alligevel ikke, så det hjælper ikke at jagte det (unødigt meget)…

P.s. Ny norsk forskning viser, at antioxidanttilskud kan hæmme effekten af træning, så kroppen ikke kommer i bedre form til trods for træningen 😉

Kort forklaring:

Hvad er antioxidanter? Antioxidanter er molekyler i kroppen, der bekæmper frie radikaler. Frie radikaler er stoffer, som hvis de bliver ophobet, er skadelige for kroppen. Antioxidanter er vigtige for den menneskelige organisme. Uden beskyttende stoffer eller systemer som dem, ville vi faktisk ikke kunne leve.

Hvad er frie radikaler? Frie radikaler er molekyler, der er ustabile og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og ødelægge (oxidere) det. De frie radikaler prøver konstant at indgå i reaktioner med andre stoffer for at blive stabile igen. På den måde kan de skabe ravage, som kan forårsage celleforandringer i vores krop. Her er det, at antioxidanterne kan stoppe de frie radikalers hærgen ved at optræde som stedfortrædere for andre kemiske stoffer.

De millioner af celler, kroppen består af, er hele tiden på arbejde. De deler sig, vokser, bekæmper fremmede mikroorganismer og bygger proteiner i et væk. Alle disse opgaver kræver energi, og som et resultat af energiforbruget opstår de frie radialer. Antioxidanter binder sig til de frie radikaler – en proces der neutraliserer den skadelige virkning af de frie radikaler. Antioxidanter kan derfor forebygge eller forsinke, at andre sunde kemiske stoffer eller organer i vores krop bliver oxiderede og dermed skadede eller ødelagt.


Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her