EM hykleriet

Fodboldfeberen raser, som det så smukt bliver kaldt, og fællesskabet finder for alvor fodfæste, når Dannebrog flagrer i sidevinduet på en gammel Opel Kadett. Og en EM-semifinale er naturligvis stort. For os alle sammen. At selve afviklingen af EM også er tæt på at løbe med prisen for coronatidens allerstørste hykleri (hvem ville have troet, det kunne blive større?) er kun til at græmme sig over. Her taler jeg faktisk ikke om UEFA, der ellers nok mestrer hykleriets stramme disciplin, men om danske politikere.

Siden vi kvalificerede os til semifinalen, som spilles i London på Wembley, har medierne haft travlt med at dyrke frustrationen – og skuffelsen – over, at de britiske rejserestriktioner forhindrer danske fans i at flyve ind til kampen. Der er i stedet givet plads til 7.900 danskere, som alle enten bor i Storbritannien eller er derovre i forvejen af anden grund.

Både DF, SF og Radikale er naturligvis fodboldfans og har derfor følt sig forpligtet til at kaste sig ind i kampen mod så stor uretfærdighed. De har bl.a. opfordret vores indflydelsesrige statsminister til at kontakte premierminister Boris Johnson og få ham (som også er fodboldfan) til at lempe restriktionerne, så flere danske fans kan hejse Dannebrog på Wembley. Jeppe Kofod elsker selvfølgelig også fodbold, så han har bestemt også gjort sit bedste for at hjælpe kriseramte Danmark – han har ringet på sin direkte, krypterede linje til den britiske udenrigsminister Dominic Raab. Uden held. Storbritannien står fast. Så meget for den direkte linje. Vi må bare erkende, at når det handler om pandemi og smittetal, så er der nogle, der står fast! Og det kan vi så klage over på samme måde, som russerne har klaget til UEFA over Danmark, hvor vi lukkede 25.000 ind i parken, men ikke ret mange russere kunne få lov.

Samtidig er det vel relevant at tilføje, at Deltavarianten er årsagen til, at Storbritannien dagligt har flere covid-19 smittede end hele EU. Ligesom det indtil i går var et krav her i landet for nærkontakter i 3. led til Delta-smittede at gå i selvisolation. En gang til i 3. led.

Så nu vil politikerne simpelthen have, at der bliver udstedt en særtilladelse til danske fodboldfans, så de kan rejse ind i Deltavariantens arnested. Altså den variant som var så farlig, at alle restriktioner, som ellers lovet, ikke kunne ophæves, når alle over 50 år var vaccineret! Den variant, der fik eksperterne tilbage i bedste sendetid med alvorlige miner og lidt gnidninger på spådomskuglen.

DF vil have livskvalitet (fodbold)

Kristian Thulesen Dahl er naturligvis også fodboldfan (jeg begynder snart at tro, det er et adgangskrav til Folketinget). Han mener, at pcr test og noget selvisolation, når man er vendt retur til Danmark, ville være helt godt nok. Han går endda så langt som at tale om livskvalitet og siger til Berlingske Tidende: ”Hvis vi udelukkende ser på det ud fra et coronamæssigt perspektiv, skulle vi heller ikke have haft de seneste arrangementer i forbindelse med EM. Ser man på de scener, der var i forbindelse med kvartfinalen, ville man jo ikke tillade dem ud fra en coronatankegang. Der må være en afvejning mellem corona og andre ting, som handler om livskvalitet. Der skal findes en balance”.

Smukt formuleret. Livskvalitet og balance var netop noget, som flere læger efterlyste i den danske corona håndtering for måneder siden. Og så har Thulesen Dahl jo helt ret i, at der har været set stort på mange corona restriktioner for at give plads til fejringen af det danske landshold i gader med hundredvis af mennesker med romerlys, fadøl, flag og meget, meget højt humør.

Sagen er, at fodbold er folkeeje, landsholdet er dansk og en national stolthed især, når de vinder. De fleste danskere jubler. Og derfor er det pludselig helt i orden at ignorere restriktioner og tillade noget, der ellers ville være helt forbudt. Det er ikke kun populistisk, men også det fedeste hykleri. Og helt uforståeligt for mig, at de politikere, der for ganske nyligt lukkede Danmark ned og smed nøglen væk, nu står og stamper i gulvet for at få danske fodboldfans til Delta-London.

Nattelivet har først lov til at åbne den 1. september. Gad vide, hvordan udpinte natklubber og diskoteker har det med at kigge ud af vinduet på tusindvis af festglade fodboldfans, der løber tæt rundt hele aftenen og natten? (Uden at skulle fremvise coronapas). Eller restauranter og andre steder med udskænkning af alkohol, der skal lukke kl. 24.00? Eller alle de, der fortsat skal testes to gange om ugen for at leve et nogenlunde normalt liv? Det er ikke svært at forstå, at både festivalarrangører og Verdensballetten har skrevet direkte til Mette Frederiksen, kalder det diskrimination (som normalt får politikere frem i bussen) og bedt om at få lempet restriktionerne! Tavshed. Men Mette Frederiksen har også lukket ned for sociale medier i sommerferien (tak fristes man til at skrive) – bortset fra, når det drejer sig om hendes sædvanlige fodbold-entusiasme.

I mere end et år blev vi berøvet vores frihed både til at leve og til at tænke selv. Vi har været tvunget til ord som ”samfundssind” og ”ethvert corona dødsfald er et for meget”. Og regningen for det danske forsigtighedsprincip løber op i så mange milliarder, at det bliver de unge generationer, der skal samle regningen op.

Så kære Mette Frederiksen & Co. Hvis I vil tages alvorligt efter jeres sommerferie så stands hykleriet og udstillingen af jeres populisme og afskaf alle de sidste restriktioner. For lige nu er de kun en hån mod de mennesker og det erhvervsliv, der fortsat er underlagt dem.

Lad livet vende tilbage – også til dem, der ikke nødvendigvis er fodboldfans. Og så kan festen begynde for os ALLE.

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her