Hvor får jeg det fra?

En forårsdag i min have: By Malene Birger strik, Miu Miu solbriller, Khaite støvler

Finn Korsaa er magister i psykologi fra Københavns Universitet og har ved siden af sit virke som privatpraktiserende psykolog gennem flere år været en flittig debattør og ekspert i medierne. Finn er psykoterapeutisk uddannet og har mange års erfaring som klinisk psykolog og parterapeut både i egen praksis og i Ægteskabs- og Skilsmisserådgivningen. Finn har tidligere skrevet flere bøger om parforhold og børneopdragelse og om naturens muntre søn, et portræt af den moderne mand.

Jeg har kendt Finn gennem mange år, da han tilfældigvis er min svoger. Da jeg selv har arbejdet som tekstforfatter i mange år, har det tidligere været nærliggende for os at slå kræfterne sammen og i fællesskab skrive om tidens mand, kvinde og parforhold. Arbejdsdelingen har været helt klar, Finn står for det faglige indhold, og jeg er ansvarlig for formidlingen. Men jeg tror også, at vores samarbejde har båret præg af, at vi repræsenterer to forskellige generationer og køn. Det har givet en god dynamik undervejs. Nogle af disse mange fælles stykker tekst, som man kan kalde det, bliver nu løbende lagt herud på min blog. Det vil først og fremmest handle om den moderne mand, kvinde og deres parforhold – og børn.

Lad mig slå fast, at målet ikke er at revolutionere og imponere verdens psykologer med ny teori. Det er skrevet til alle de mennesker, som gerne vil have mest muligt ud af livet med deres partner – uden at spænde ben for sig selv og den fælles kærlighed. Det handler om at udnytte sit fulde potentiale og finde vejen dertil. Det er indholdets præmis. Ligesom det er en præmis, at jeg formidler teorier, som Finn Korsaa har defineret og skabt, men forhåbentlig på en måde, så alle uden den akademisk, psykologisk uddannede forudsætning kan forstå det hele.

Der findes ikke ret meget, der er mere spændende end psykologi. Måske fordi det handler om os selv og giver os god lejlighed til at kigge lidt dybere indad. Men der er også mange store udfordringer. Jeg har stiftet bekendtskab med psykologien gennem Finn. Og jeg har meget stor respekt for Finns evne til med mange års erfaring som praktiserende psykolog at indsnævre og definere udfordringer og dilemmaer, der vedrører os alle. Som psykolog har Finn mødt masser af mænd, kvinder og ikke mindst par i sin praksis. Pludselig kunne han kortlægge et mønster og har set det gentaget så mange gange, at han har tegnet et omfattende psykologisk portræt af den moderne mand, som Finn kalder naturens muntre søn, altså den charmerende drengerøv. Læs om drengerøvens modus her.

Ligesom Finn har beskæftiget sig meget med krypteringer, dvs. det kodesprog han har set mange par bruge, når de har været sammen længe nok til, at den stormende forelskelse har lagt sig. For uden vi egentlig selv har valgt det, krypterer vi relationen og træder ind i nogle roller over for hinanden, som ganske ofte er med til at nedbryde forholdet og kærligheden.  Uden vi aner, det er det, vi er i gang med.  

Min egen forståelse for psykologien og Finns teorier har taget lang tid og baserer sig på virkelig mange timers samtale med Finn. For i begyndelsen virker det som tungt og kompliceret stof. Det er en af psykologiens store udfordringer og formentlig også årsagen til, at så mange mennesker afskriver psykologi som langhåret eller noget forbeholdt mennesker med store psykiske problemer.

Men i disse år vokser interessen og oplevelsen af, at vi alle kan få stor glæde af at opnå en indsigt i, hvordan vi egentlig fungerer. Det handler ikke om at pege fingre eller hænge nogen ud. Alle mennesker har et mønster og en rolle, som kan blive mere eller mindre fremtrædende sammen med en partner. Men derfor er vi jo alligevel både søde, sjove og dejlige mennesker. I virkeligheden handler det nemlig om potentiale, altså at udnytte det. For alle mennesker kan finde nye kræfter, glæder og frihed ved at opdage, hvorfor vi agerer, som vi gør, og hvordan vi egentlig skaber og ikke mindst fastholder de nære relationer. Vi får det bedre og nemmere og chancen for at finde frem til det enorme potentiale, vi alle sammen besidder.

Men at forstå sig selv, og psykologien, og kunne bruge den til noget er mere end noget andet en proces. Eller som en trappe, man er nødt til at tage et trin ad gangen og måske stå der lidt tid og fordøje, inden man tager det næste skridt. Sådan har det i hvert fald været for mig. Og det er grunden til, at jeg forsøger her på bloggen at opbygge på samme måde, trin for trin. Tro mig, alle kan få noget ud af psykologien, hvis den bliver serveret rigtigt. Og det er mit store håb, at det vil lykkes her.

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her