Et ord styrer hele Danmarks befolkning

Et ord styrer hele Danmarks befolkning...Utroligt!!!!

Hvor er det bare et opsigtsvækkende fænomen, at et helt ligegyldigt ord på under et år kan genopstå fra de halvdøde og få en hel befolkning til at traske – ja næsten marchere – i samme retning. Et enkelt ord. Det er et fænomen, der fortjener noget opmærksomhed.

Coronaen sendte sidste forår chokbølger gennem hele samfundet, og rigtig mange mennesker blev pludselig ført ind i en hverdag af bekymring, utryghed og frygt. Bevares, det lignede en influenzaepidemi, men de dramatiske billeder fra italienske brostensgader, med ligposer og rumdragter, hjalp ikke ligefrem på det danske humør. Med et løfte om at bringe os alle sammen sikkert gennem en foruroligende tid stod regeringen og sundhedsmyndighederne med en stærk appel til os alle: Udvis samfundssind.

Fra den dag er det kun gået én vej. Samfundssind er, udover at være kåret til årets ord i 2020, et ord, der har udviklet sig i tæt symbiose med pandemien. Dansk Sprognævn definerer samfundssind som ”det at sætte hensynet til samfundet højere end egne interesser”.

Det startede selvfølgelig helt legitimt og som led i epidemi bekæmpelsen, men er siden brudt gennem barrieren og ligner nu snarere en politisk ideologi. Samfundssind er blevet en strømning, der udspringer af pandemien, men som har tilranet sig en lang række andre betydninger både helt konkret og mere abstrakt.

Helt konkret er samfundssind gået hen og blevet ensbetydende med, at man følger og overholder alle myndighedernes restriktioner og regler. Uden tøven. Helt almindelig god stil som at vaske hænder efter toiletbesøg er ikke længere en ordinær handling, men en del af samfundssinds-pakken.

På den abstrakte side gælder en lang række andre værdiladede betydninger af det enkle ord. Vi er alle sammen helte, vi redder liv hver dag, hvis vi gør, hvad der bliver sagt. Vi bekæmper ikke pandemien alene med sundhedsfaglig viden – nej, nej for pokker – det handler om omsorg for de sårbare, fællesskab, solidaritet, lighed, nationalfølelse, sygdomsbekæmpelse og naturligvis den danske velfærdsmodel. Men lad os lige huske, det altså kun gælder, når vi taler corona. Ikke andre sygdomme, dødsfald eller elendighed, de må sandelige finde på deres eget ord!!!

Sammen – hver for sig

Samfundssind er blevet et politisk projekt, en socialdemokratisk konstruktion, som flertallet har købt ind på. Hvis ikke, så kan du heldigvis disciplineres med noget bøde eller udskamning! For når folk råber af dig i supermarkedet, fordi du kom til at sætte din sprittede finger på et æble, er det ikke for at udleve deres indre politimand, men for at redde liv.

Hvis du er i tvivl, så er samfundssind ikke at sætte spørgsmålstegn ved, om håndteringen og ikke mindst prioriteringen har været rigtig. Som at bruge 536 milliarder kroner på at redde corona liv. Historien er for længst omskrevet, for ingen kan længere huske, hvordan fx gamle mennesker på danske plejehjem blev behandlet inden corona krisen. I dag har de platinkort. Samfundssind er heller ikke at undre sig over, at ganske mange, offentligt ansatte kan gå derhjemme på semi-ferie med fuld løn, men private erhvervsdrivende som den lille frisør er ved at gå konkurs. Eller at hjælpepakkerne til erhvervslivet er så sovset ind i bureaukrati, at vinderne mest ligner revisorerne.

Statsministeren og regeringen har målrettet skabt rammerne for deres definition af samfundssind.  Med næsten hypnotisk effekt. Og den legitimerer alle deres beslutninger og handlinger. Også de forkerte og de ulovlige.

Lad mig knipse med fingeren i håbet om, den hypnotiske effekt fordamper på et splitsekund. Især under en landsdækkende krise skal og bør en statsminister være statsminister for hele befolkningen. Og ikke kun de, der har sat deres kryds ved socialdemokratiet. Ansvaret er meget større, det er trods alt ikke kun socialdemokratiske vælgere, der holder velfærdsmodellen snurrende (pt. i topfart). Alle store beslutninger i en sundhedskrise bør først og fremmest træffes på et sundhedsfagligt grundlag. For ellers ligner det manipulation på samme måde som det propaganda stunt et lyst hoved fandt på med ”sammen – hver for sig”. Helt ærligt, vi er ikke en skid sammen. For det er jo det modsatte af samfundssind.

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her