Samfundssind eller oprør?

Samfundssind eller oprør er mit store dilemma...

Efter at den nye genåbningsplan er landet, er jeg kommet i et ganske alvorligt dilemma. Jeg ved simpelthen ikke, om jeg skal udvise samfundssind eller gøre oprør. Jeg hælder meget til sidstnævnte, men et dilemma indeholder jo i sagens natur fordele og ulemper forenet i én pærevælling.

Samfundssind vil være, at jeg underlægger mig myndighedernes krav om flere ugentlige test for at støtte oplevelsesindustrien. Uden et coronapas, med bevis på vaccine eller en negativ coronatest, kan hvilken som helst 18-årig tjener afvise mig i døren ind til restauranten. Herefter kan jeg stå skamfuldt og kigge ind af vinduet, mens mine venner indtager deres hvide asparges med fjordrejer. 

Det samme gælder, hvis jeg vil klippes. Eller i biografen. Eller allerede den 21. april vover mig ned i havnen for at spise en frokost udendørs. Sidstnævnte kunne teoretisk sagtens lade sig gøre uden en negativ test, for jeg kunne bare pakke en madkurv og mødes med ni venner og så sidde rigtig tæt sammen langs kajen eller på en af bænkene – uden mundbind. Så kan vi ovenikøbet vinke hen til vores stamrestaurant – med masser af ledige borde – og rigtig fryde os over, hvor meget billigere en medbragt madpakke er.

Det er ligesom ZOO i København, her kan man jo bare gå en tur i Frederiksberg Have og spidse ørerne, så hører man måske en løve brøle. Der er godt nok mange mennesker sådan en forårsdag med skinnende sol, men de sociale kompetencer trænger også til en overhaling, tænker jeg.

#ingendiskriminationtak

Modsat står oprøret. Jeg overvejer nemlig alvorligt at nægte at blive testet et par gange om ugen for at tilfredsstille en flok Christiansborg politikere, der lever i en fantasiverden. Hvis jeg får symptomer eller har været sammen med en smittet så selvfølgelig. Men ellers nej. Det er tvang, som måske glider lidt nemmere ned ved udsigten til atter at kunne komme ud, men det ændrer ikke på, det er tvangstestning (som ellers fornyligt blev afvist i folketinget).

Enhver spontanitet, som restauranter i høj grad lever af, vil være umulig. Mange arbejdspladser kræver fortsat pcr-test, og her er svartiden op til 48 timer. Det kræver ikke mange matematik kundskaber at regne ud, hvor små dine oplevelsesvinduer bliver. Bevares, når vi rammer midten af maj, vil det da kun være omkring 3,3 millioner danskere, der skal leve i dette testregime. Eller blive hjemme.

Jeg vil for denne ene gangs skyld tilslutte mig Enhedslistens sociale bekymring i forhold til coronapas. Bliver der ikke lidt meget forskelsbehandling? Sådan de virkelig privilegerede og ovenpå-typer (de vaccinerede) og så os andre undermennesker, som kan spærre os selv inde som en flok vilde dyr frataget enhver frihed. Findes der ikke en bevægelse mod den slags? Hvis mennesker skal behandles lige uanset køn, seksualitet og race bør vi vel tilføje alder.

For det er en hån mod især alle de unge, som står bagerst i vaccinekøen, og som har levet med coronarestriktioner mere end et år for at beskytte de ældre og sårbare. Foråret er ankommet, og de sårbare er vaccineret. Og nej, de unge får ikke deres normale liv tilbage, når de skal planlægge alt – vel nærmest det modsatte af ungdom – og testes flere gange om ugen, hvis de vil noget, der rækker forbi en gåtur i alt slags vejr.

Gider jeg stå i kø ved lyntest stederne eller tage en pcr-test i Hørsholm, hvor der er 2-3 dages ventetid, for at få lov til at komme ud igen? Nej, det gør jeg faktisk ikke. Af princip, fordi jeg er imod tvang. Ligesom myndighederne igen stiller store krav til befolkningen uden helt at kunne opfylde deres del af aftalen. Det er blevet den nye normal.

Men udsigten til fortsat at sidde indespærret i egen bolig med epidemiloger til at pludre løs om mutationer og 3. bølge er ganske enkelt ligeså forfærdende. Så det er noget af et alvorligt dilemma, jeg er havnet i. Og det ender nok med, at jeg kommer til at sidde herhjemme alene med alle mine principper…

Hvis det bliver for ensomt, kan jeg jo holde en kæmpe fest for de unge.

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her