Debat: Lejrskoleturen er forbi!

hvid skjorte, vesterbro, lædershort, grafitti
Vesterbo: Hvid By Malene Birger skjorte, Tibi shorts

Kresten Schultz Jørgensen forklarer i Berlingske Tidende den 16/4, hvorfor Danmark og det øvrige Skandinavien fungerer så godt selv i en krisetid som nu. Med en stor tillid til myndighederne og en kolossal justits i det offentlige rum. Han kalder det social kapital. En skandinavisk DNA, der udspringer af, at uddannelse handler om dannelse og ikke bare erhvervsrettede kompetencer.

Der er meget at kommentere på den udlægning. Han gør dog klogt i at erklære sejr for sine ideer i god tid, for kampen om fortællingen bliver ofte vundet af den, der først definerer den. Det er den strategi, socialdemokraterne også bruger, og det giver god grund til et modspil nu.

Først og fremmest undrer det mig, at Skandinavien skulle klare sig særligt godt lige nu. Nogle asiatiske lande med helt andre uddannelsestraditioner, som fx Sydkorea og Taiwan, har klaret sig mindst ligeså godt uden at lukke deres land og økonomi ned. Jeg skal ikke kloge mig på Sverige og Norge, men Danmark kører ikke med nogen overbevisende kurs. Bevares, vi får mad på bordet, benzin til bilen og filmbuffet hos Netflix. Men samtidig er vi ved at smadre erhvervslivet, hospitalerne står halvtomme, og genåbningen af samfundet foregår i et tempo, hvor selv en snegl ville overhale os (overlegent). Selvom det sundhedsfagligt ville være forsvarligt at åbne mere op – vel og mærke, hvis myndighederne ellers kunne stole på os.

Moralens vogtere

Jeg mener heller ikke, det er vores sociale kapital, dannelsen, der sikrer en ’kolossal justits’ i det offentlige rum (som omtales positivt!). En anden forklaring kunne være Janteloven, der i al sin enkelhed er kollektivets pres på det enkelte individ, undertrykkelse og smålighed. Som i min verden kan være en udmærket karakteristik af de selvbestaltede moralens vogtere, der lige pt. suser rundt i gadebilledet og skriger AFSTAND og poster billeder på facebook af unge mennesker i Fælledparken, mens fotografen stod (alene) bag en busk for at forevige øjeblikket til en ny, social mediestatus. Er det social kapital? Det er i hvert fald ikke tillid og slet ikke dannelse.

Helt ærligt, lejrskoleturen er forbi, vi må formulere en modstand og kræve en klar strategi for ellers bliver dannelse måske en nedprioriteret størrelse for de næste generationer i folkeskolen, fordi vi får så hårdt brug for erhvervsrettede kompetencer. Det er jo trods alt erhvervslivet, der skal bære en væsentlig del af corona-gældsbyrden og få os op af hullet. Eller måske lærer krisen os, at perspektivering og kritisk sans er så væsentlige for et demokratisk samfund, at de får en mere fremtræden plads i folkeskolen.

Jeg mener nemlig, at den DNA, der er noget særligt for Danmark, er det syn på demokrati, der faktisk er under angreb for tiden. Borgeres vilje til at angive og irettesætte hinanden er ikke positivt. Det er forbeholdt diktaturer. Og blind tillid er en farlig størrelse. Jeg er chokeret over, at flertallet har smidt sig fladt på ryggen og accepterer, at vores samfund er nedlukket på ubestemt tid, mens myndighederne lige tænker mere over sagen…uden at ville dele deres beslutningsgrundlag med befolkningen, for de kan jo ikke tåle sandheden. Så begynder de bare at tænke selv. Ups. Men det må de gerne i Sverige. Så måske er der bare ikke nogen særlig skandinavisk DNA.

Du kan læse mere her om min holdning til vores coronakrise.

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her