Black Lives Matter: Tak Colin Kaepernick

Sorte orkideer
Black Lives Matter

Black Lives Matter. Måske mere end nogensinde hvis man skal dømme ud fra antallet af sympatierklæringer i det internationale samfund på sociale medier. Instagram er præget af massevis af sorte billeder, der med sorthed skal støtte og sympatisere. Samtidig rapporterer aviser og journalister fra de værste raceoptøjer i USA siden 1968. USA er i oprør og drabet på George Floyd bliver naturligvis fordømt af både kendte og ukendte. Men George Floyd er ikke alene. Politivold i USA mod sorte er ikke noget nyt eller sjældent fænomen.

Midt i alle disse sympatierklæringer og tusindvis af ”Black Lives Matter” posts føler jeg en trang til at fremhæve én person, der for snart fire år startede en protest mod politivold i USA. Tidligere NFL (National Football League) quarterback Colin Kaepernick. Han mente ikke, politiet burde kunne dræbe ubevæbnede sorte uden konsekvenser. Måske han er en af nutidens mest inspirerende sportsstjerner, fordi han netop brugte sin indflydelse som stjerne til at påvirke fremtiden. Men det har kostet ham dyrt.

Hvor meget vil du ofre?

At knæle er blevet Black Lives Matter-bevægelsens protestsymbol og er inspireret af netop Colin Kaepernick. Helt tilbage i 2016 udtrykte han sin første protest mod politivold i USA mod sorte – helt specifikt efter drabet på Alton Sterling og Philando Castile i Louisiana og Minnesota. Han valgte at knæle til nationalsangen før en fodboldkamp (frem for at stå oprejst).

Det var en handling, der blev bemærket af medierne med det samme, og han blev efterfølgende spurgt ind til det. Kaepernick forklarede, at han nægtede at stå oprejst i stolthed over et flag og et land, der undertrykte sorte. Protesten gav genlyd og provokerede store dele af befolkningen – inklusive Donald Trump, der var helt fyr og flamme med hans sædvanlige retorik i stilen ”Sons of bitches”. Trump tager det amerikanske flag meget alvorligt. Ligesom det er vigtigt at vide, at amerikansk fodbold er en af de mest populære sportsgrene i USA med op til 100.000 tilskuere til hver kamp – 64% af alle amerikanere ser NFL, der af samme grund er en stærk og meget magtfuld liga.

Kaepernicks protest spredte sig til flere NFL-spillere og udløste kontroverser i hele USA. Han blev selv udstødt fra NFL og har ikke spillet siden. Ingen ville have ham. NFL forbød ham ikke at spille, men klubberne trak sig, fordi de mente, det ville være en dårlig forretning. Eller i virkeligheden havde de måske bare ikke modet til selv at have en mening.

Nike & Kaepernick

I september 2018 lancerede Nike deres ”Just do it” 30 års jubilæumskampagne med Colin Kaepernick med teksten over hans ansigt: ”Tro på noget. Også selvom du må ofte alt”. Modigt. Virkelig modigt af Nike, der efterfølgende blev udskammet på sociale medier, Nike trøjer afbrændt i videoer og debatten var hed. Men vanen tro klarede Nike sig igennem og har kun udtalt stolthed over kampagnen, som i øvrigt har været med til at skabe en større forståelse mellem spillere og NFL. Og som på alle måder var en fantastisk flot kampagne, fordi Nike turde. Det sker ikke så tit. I øvrigt en kampagne vi jublede en del over herhjemme.

Midt her i Minnesota dramaet har NFLs tidligere pressechef Joe Lockhart netop i et indlæg i CNN opfordret alle hold i NFL til at hente Kaepernick tilbage. Det vil ikke løse problemet med politivold, men det vil signalere respekt for det problem, han har påpeget for flere år siden.

I kølvandet på drabet af George Floyd har mange fra sportens verden udtalt sig som LeBron James, Tom Brady og Carson Wentz. Kaepernick har tilsyneladende ikke kæmpet forgæves.

Vi ved jo godt, det er forkert. Og selvfølgelig fordømmer vi det, hvis vi vil se os selv i spejlet i morgen. Ligesom det da er helt logisk, at sorte liv har betydning. Kaepernick forsøgte faktisk at sige det tilbage i 2016. Men ikke mange valgte at lytte. I dag er han stærkt på vej tilbage til en velfortjent genoprejsning, for han er et strålende eksempel på én, der tror på noget. Sådan for alvor. At det tog ham næsten fire år at finde sit publikum betyder ikke noget så længe, det ikke svigter ham igen…

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her