The Metropolitan Museum of Art

Rihanna, Cher, Lady Gaga
The Metropolitan Museum of Art er hvert år vært for Met Gala

The Metropolitan Museum of Art in New York er hvert år vært for en af årets absolut største begivenheder i modekalenderen, hvor de fuldstændigt vilde og overdrevne rober er fremme på den røde løber. 2020 versionen er selvfølgelig udsat til efteråret, men derfor kan vi jo godt lige slå et smut forbi.

Ofte omtalt som modens Oscar eller Super Bowl er Met Gala noget særligt og slet ikke nogen ny ting. Den årlige event blev skabt i 1948 af modeskribenten Eleanor Lamber for at rejse penge til museets nye ’Costume Institue´ og for samtidig at markere åbningen af årets største udstilling.

Der er naturligvis kun adgang for inviterede gæster, og det er noget af en mulighed for kendisser (og designerne, der klæder dem på) at gå all-out på den røde løber med det tema, der nu engang er fastlagt. Billetterne koster $35,000, med altid lange ventelister, så det er ret sikkert at sige, det er en af de mest eksklusive events nogensinde. Men det er også for mange et uforglemmeligt kulturelt øjeblik, der altid ligger på den første mandag i maj. Der blev faktisk i 2016 lavet en dokumentar om Met Gala med navnet ”The first Monday in May”, lidt et insider-navn, så det siger lidt om begivenhedens gennemslagskraft i medierne.

De store stjerner og deres kjoler

Met Gala er seriøst ekstravagant og på mange måder en ægte fejring af kreativitet – og mode som en slags brugskunst. Der er massevis af billeder af alle de stjerner, der gennem årene har vakt mest opsigt med deres kjoler. Sidste år, Met Gala 2019, er det nok fair at sige, at det var Lady Gaga, der (ikke overraskende) stod for det vildeste. Ankomsten var dramatisk, og fotograferne var nærmest ved at besvime. Lady Gaga var iført FIRE outfits fra Brandon Maxwell – for hver gang, hun tog et outfit af, dukkede der et nyt op. Og hvem er mere egnet til at gennemføre sådan et stunt?

I de senere år er det dog ellers nok Rihanna, der har fået etableret sig selv som den uofficielle dronning af Met Gala. Hvem husker ’omelet-brunch’ kjolen i 2015 af den kinesiske designer Guo Pei, der siden blev verdensberømt, fordi kjolen gik amok på sociale medier. I 2018 stod alles øjne på stilke, da hun ankom i den vildt dekorerede mini-bustier kjole med tilhørende kappe af John Galliano for Maison Margiela – afsluttet med udsmykket ”tiara”. Hun bar faktisk tusindvis af sten og perler, men formåede alligevel at se cool og afslappet ud (tror, man skal være i super form for at kunne bære det outfit en hel aften uden at dejse).

En anden klassiker er Cher. Den amerikanske designer Bob Mackie mødte Cher i 1967 og her fandt han sin ultimative model og muse, og han stod bag Chers kjole til Met Gala i 1974. Det var altså længe før den ”nøgne kjole” slog igennem. Her en figurstram, gennemsigtig sag med fjer og pailletter – der var mange kæber, der røg rundt i hovedet, da Cher ankom. Og ret fantastisk at tænke på, at lige det look faktisk nærmest blev prototypen for kjoler, der siden er blevet båret af Jennifer Lopez, Kendall Jenner og Beyoncé.

I år må vi vente til efteråret, men det bliver garanteret ligeså spektakulært, som det plejer at være. Så der er da noget at glæde sig til 😉

Skriv et svar

Venligst skriv din kommentar
Venligst skriv dit navn her